Jij hebt recht op inspraak in het re-integratieplan. Het is niet de werkgever en/of de arbeidsgeneesheer alleen die de beslissingen nemen.
Er moet overleg georganiseerd worden tussen werkgever, zieke en de arbeidsgeneesheer.
Als zieke mag je je ook laten bijstaan door de vakbond in je onderneming. Een lid van het Comité PB of een vakbondsafgevaardigde kan dit doen.
Een re-integratieplan moet opgesteld worden binnen de 55 dagen in geval van beslissing 1 (tijdelijke ongeschiktheid) of binnen het jaar in het geval van beslissing 5 (aangepast werk).
Eens je je definitief re-integratieplan ontvangen hebt van je werkgever, heb je 5 werkdagen om een ondertekend akkoord te bezorgen aan je werkgever. Ga je niet akkoord, dan kan je weigeren. Je moet dit doen aan de hand van een schriftelijke motivatie. Je akkoord of weigering wordt daarna door je werkgever doorgegeven aan de arbeidsgeneesheer, die dit dan ook bezorgt aan de adviserend geneesheer.
Let op:
Indien
je op onredelijke wijze aangepast werk weigert, en je eerder al definitief ongeschikt bent bevonden voor je oorspronkelijke job, kan je werkgever je onmiddellijk en zonder opzegvergoeding ontslaan omwille van
medische overmacht.
De werkgever is volgens Europese regels verplicht om zo nodig redelijke aanpassingen te doen aan de werkpost, de taakverdeling, de gebouwen, het arbeidsritme om een zieke terug aan het werk te krijgen.
“Redelijk of onredelijk” is een feitenkwestie die een rechter bij betwistingen kan beoordelen..
Het is ook mogelijk dat een werkgever weigert om de beslissing van de arbeidsgeneesheer te volgen. In dat geval stelt hij geen re-integratieplan op, omdat hij vindt dat dit technisch of objectief onmogelijk of onredelijk is. De werkgever zal die weigering ook schriftelijk moeten motiveren.